Les federacions d’ensenyament d’UGT i CCOO, els sindicats AVALOT-Joves de la UGT i Acció Jove-Joves de CCOO i l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya...

Les federacions d’ensenyament d’UGT i CCOO, els sindicats AVALOT-Joves de la UGT i Acció Jove-Joves de CCOO i l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) van signar ahir un manifest conjunt per demanar una selectivitat justa.

D’aquesta manera es reafirma la unitat d’acció dels sindicats de professors, joves sindicalistes i estudiants abans de la jornada de mobilització convocada per l’Ajec per demà dimecres 16 de febrer a Barcelona, Tarragona i Lleida.

 

MANIFEST PER UNA SELECTIVITAT JUSTA

El curs passat, 2009-2010, va entrar en vigor un nou model d’accés a la universitat amb l’objectiu de millorar la relació entre els estudis cursats i la carrera a la qual es vol accedir. Malgrat l’esperit positius d’aquesta reforma, el seu caràcter transitori i alguns errors del Ministeri d’Educació, van provocar que l’accés a la universitat fos el més accidentat en molts anys. Després d’algunes modificacions fruit de les reivindicacions de la comunitat educativa, la selectivitat va tenir lloc el mes de juny amb el nou model ja en vigor.

A l’arribar el període de matrícula a la universitat, molts estudiants van quedar-se sense poder accedir als estudis desitjats malgrat superar amb èxit tant el batxillerat com la selectivitat. El mateix va passar amb un grup nombrós d’alumnes provinents de formació professional. Això va succeir a causa d’unificar les vies d’accés a la universitat per ambdós estudis. Aquest curs, el Ministeri ha confirmat que manté una única via d’accés, amb la novetat que els alumnes de formació professional hauran de fer la part optativa de la selectivitat.

Les entitats promotores d’aquest manifest, malgrat rebutjar l’anterior sistema de quotes, ens mostrem contràries al nou model implantat pel Ministeri d’Educació i per això denunciem:

• Els canvis en l’accés a la universitat no poden produir-se a meitat de curs, quan els alumnes ja estan matriculats als seus estudis (batxillerat o formació professional) amb unes determinades condicions. Modificar els criteris a mitja partida perjudica tota la comunitat educativa.

• És totalment injust que els estudiants de formació professional hagin d’examinar-se de la part optativa de la selectivitat, integrada per matèries cursades al batxillerat. En el millor dels casos, els estudiants de FP que facin la selectivitat hauran fet aquestes assignatures tres cursos enrere. No té sentit, per tant, que s’hi hagin d’examinar.

• El nou model pot perjudicar tant els estudiants de batxillerat com els de formació professional, ja que accediran tots a la universitat per la mateixa via quan abans ho feien per dues. El Ministeri no ha previst que fer en el cas que un elevat nombre d’alumnes que hagin superat amb èxit tant els seus estudis com la selectivitat es quedin sense plaça desitjada.

• Els canvis en l’accés a la universitat s’han de consensuar amb la comunitat educativa. De la mateixa manera s’haurien de publicar tres anys abans de la seva entrada en vigor, per tal que els alumnes tinguin tota la informació necessària a l’hora de triar el seu itinerari formatiu i que les condicions d’aquest no siguin modificades a mitja partida.

Per tot això, les entitats sotasignants instem el Ministeri d’Educació que faci marxa enrere i enceti un debat amb el conjunt de la comunitat educativa que permeti establir un model just i coherent d’accés a la universitat, que asseguri un futur estable i segur a tots els estudiants, tant els de batxillerat com els de formació professional i que acabi amb anys de discriminació d’aquests últims. Una model amb una única via d’accés ha de contemplar criteris d’avaluació coherents amb els estudis cursats anteriorment. Creiem que les administracions no poden jugar amb el futur d’una generació sencera i han de tenir en compte totes les conseqüències del model aplicat i preveure’n les solucions, la qual cosa no s’ha fet.

En definitiva, les entitats sotasignants volem un model d’accés a la universitat just.

 

 

 

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies