El sindicat va presentar ahir el seu informe anual de beques universitàries.   Les actuals beques universitàries no cobreixen els costos d’un curs universitari...

 El sindicat va presentar ahir el seu informe anual de beques universitàries.

 

Les actuals beques universitàries no cobreixen els costos d’un curs universitari i no permeten als estudiants amb menys recursos econòmics dedicar el temps que requereixen els seus estudis. Aquesta és la principal conclusió de l’informe de beques universitàries presentat ahir per l’AJEC. Les dades analitzades demostren també que la homogeneïtat dels requisits econòmics per accedir a les beques perjudica als estudiants residents a comunitats autònomes amb un cost de la vida elevat, com és el cas de Catalunya.

L’estudi demostra que les beques universitàries no s’han adaptat a l’ increment de dedicació als estudis que requereix l’Espai Europeu d’Educació Superior. La dificultat de conciliar vida laboral i estudis unit amb les insuficients quanties i els requisits massa restrictius per accedir a les beques poden condicionar l’èxit acadèmic de bona part dels estudiants. A més, enguany, cinc mesos després d’haver-se iniciat el curs, els estudiants catalans becats encarà no han rebut l’import de les beques.

Una de les conclusions més destacades del estudi és que tot i les diferències en el cost de la vida que existeixen en els diferents territoris de l’Estat espanyol, els requisits per accedir a les beques universitàries són iguals per totes les Comunitats Autònomes, el que perjudica a les comunitats amb un cost de la vida més elevat com Catalunya o Madrid. El sindicat ha rebutjat la proposta del ministeri d’adaptar les beques al PIB del territori i ha demanat que els llindars i les quanties per accedir a la beca es marquin en igualtat de poder de compra.

L’informe de 2011 analitza les diferents beques complementàries que ofereixen les comunitats autònomes apart de les del ministeri. Un cop analitzades les dades, el sindicat considera que tot i que el govern espanyol no ha transferit les beques universitàries a Catalunya amb un pressupost suficient, la Generalitat gairebé no hi destina recursos propis. El portaveu de l’AJEC, Nathan Baidez, ha considerat “hipòcrita” l’actitud d’una Generalitat que lluny de solucionar el problema provoca un greuge comparatiu amb els estudiants de la resta de comunitats: “Els governs de Catalunya han estat una de les poques administracions autonòmiques que no han complementat les beques del ministeri”.

L’AJEC considera indispensable que les beques s’adaptin als nous plans d’estudis, incrementant els llindars de renta màxima per accedir-hi i les quanties de les beques per tal que es pugui garantir l’èxit acadèmic de tots els estudiants independentment de les seves condicions econòmiques. L’ oportunitat que suposa l’Espai Europeu d’Educació Superior no pot ser aprofitada amb una implantació a cost zero i amb una política de beques que ja era insuficient pels plans d’estudis anteriors.

D’igual manera, el sindicat considera indispensable que els requisits econòmics per accedir a les beques siguin coherents amb les diferències socioeconòmiques dels diferents territoris del estat i s’adaptin el cost de la vida de cada Comunitat Autònoma. En un context de crisi i amb unes dades d’atur que augmenten progressivament, el secretari general de l’Ajec, Andreu Espínola, considera necessari “la creació d’una beca per aquells estudiants en situació d’atur sobrevingut, concepte ja existent en algunes comunitats autònomes de l’Estat.”

Informe complert: http://issuu.com/ajec/docs/ajec-maquetaci__amb_cobertes

 

 

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies