Estem assistint a Catalunya els darrers mesos, a un desmantellament com mai ha viscut la breu història democràtica del nostre país contra els serveis...

Estem assistint a Catalunya els darrers mesos, a un desmantellament com mai ha viscut la breu història democràtica del nostre país contra els serveis públics i l’estat del benestar

El govern de la dreta catalana, fora ja d’ambigües campanyes blanques i “il•lusionants” eslògans electorals, es centra descaradament a ampliar el ventall dels privilegis dels més rics a costa de vulnerar els drets fonamentals de la classe mitjana i baixa

Mentre es produeixen aquestes retallades veiem suprimit l’impost de successions, que només afectava les rendes més altes, i es planteja la reducció de l’IRPF als trams més alts, així com les temptatives d’eliminar l’impost de donacions; el govern de la Generalitat comença a aplicar un pla de retallades que posa en perill la prestació de serveis bàsics com l’educació.

Per això hem de denunciar que les desmesurades retallades que el departament d’ensenyament (o d’economia…) vol aplicar constitueixen una agressió sense precedents al cor del sistema educatiu públic de Catalunya, tant pel que fa a les condicions laborals del professorat com a la qualitat i l’accessibilitat del servei:

Es retallen les plantilles i augmentaran les ràtios, ja que ni tan sols es cobriran les jubilacions previstes i molts professors associats seran acomiadats. La transferència per a despesa corrent (llum, aigua, gas, infraestructures, etc.) als centres públics educatius baixa al voltant del 30%. Es manté una quantitat molt elevada d’aules prefabricades (barracons) i es paralitzen les noves construccions de centres. No es cobriran les baixes del PAS, entre d’altres mesures del mateix caràcter que fan que ens preocupi ara més que mai, la bona salut de l’educació catalana.

A aquest desgavell s’ha d’afegir la pujada de les taxes universitàries, que farà que els alumnes paguin l’any que ve un 7’6% més, sent aquest l’increment més important dels últims deu anys. Això suposarà una pujada d’entre 60 i 100 euros per matrícula, és a dir, 1 euro més per crèdit. És impossible fer-ho més, perquè és el màxim permès. La decisió està presa i sortirà del Consell Executiu en forma de decret en un parell de setmanes. Aquest increment es fa d’una manera lineal, sense tindre en compte la renda dels estudiants, i apropant encara més la universitat pública a un model d’universitat elitista.

D’aquests ingressos, la Generalitat en dedicarà una quarta part a beques. A aquests nous recursos s’hauran d’afegir els que surtin dels alumnes que es matriculin més de dues vegades la mateixa assignatura. Per ells, la matrícula per assignatura es dispararà un 60%. El departament d’Universitat comenta que és una mesura per a incentivar l’esforç i reduir el número de repetidors, el que demostra el seu curt espai de visió, ja que en cap cas han pensat en la diversitat d’estudis que les universitats públiques ofereixen i la gran diferència que hi ha entre ells. Amés, en cap cas es pensa en millorar la qualitat docent o aplicar correctament el sistema d’avaluació continuada com a mètode per reduir el nombre de repetidors.

Vull remarcar, la injustícia d’apujar les tarifes per sobre de la inflació i la impossibilitat de mantenir el mateix nivell universitari amb una retallada d’aquestes característiques. A més, el Govern vol introduir modificacions en les condicions laborals dels funcionaris com els professors associats, que passaran a cobrar uns 12 euros per hora de docència.

Oriol Martín Àlvarez Secretari Nacional d’Universitats d’AJEC

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies