La pujada de taxes anunciada avui per la Generalitat suposa que el 60% dels alumnes universitaris hagin de pagar el curs 2012-2013 més del...

La pujada de taxes anunciada avui per la Generalitat suposa que el 60% dels alumnes universitaris hagin de pagar el curs 2012-2013 més del 50% del que van pagar el curs 2011-2012. Això suposa un atac a les classes mitjanes que patiran un increment de preus sense precedents mentre es continuen aprovant taxes i impostos indirectes que estan reduint el poder adquisitiu de la població a l’espera d’una nova pujada del IVA que agreujarà encarà més aquesta situació.

Pel que fa al preu de les segones i terceres matriculacions (amb l’eliminació de la segona convocatòria a l’horitzó) i la pujada del preu del crèdit del màster (indispensable amb l’aplicació de Bolonya), fan gairebé impossible que les classes mitjanes puguin suspendre una assignatura o complementar els seus estudis de Grau.

El cost de la Universitat
Tot i que un estudi de la UB (Observatori de la Universitat Pública) manté que els estudiants catalans ja pagaven més del 20% del cost dels seus estudis aquest curs, la Generalitat continua insistint que els estudiants només paguen el 15% dels seus estudis, sumant el cost de la recerca i de representació al cost de la docència i falsejant les dades.

D’igual manera, hem vist com s’instal·lava la idea de que la matricula universitària suposa el cost total de la universitat, obviant altres costos com el preu del transport, dels llibres, fotocòpies etc. que incrementen molt la despesa dels estudiants universitaris, tal i com hem demostrat a l’AJEC en els estudis del “Cost de la Universitat”. Aquest increment de les taxes, doncs, s’ha de sumar al increment del preu del transport, del cost de la vida i dels serveis de la universitat que pot provocar l’expulsió de la universitat de molts estudiants per manca de recursos econòmics.

On van els diners de l’increment de la matrícula?
Un dels punts claus d’aquesta pujada de les taxes és on es destinaran aquests diners. Si bé és cert que una petita part es destinarà a les beques de la Generalitat, cal dir que aquestes beques són majoritàriament d’excel·lència, pel que amagat en el tan cops repetit mantra de la cultura del esforç, podem trobar que l’administració regali diners a persones que no ho necessiten sense tenir en compte els ingressos familiars dels beneficiaris.

Però el més greu d’aquesta pujada és que gran part de la recaptació d’aquest augment de taxes no revertirà directament a la universitat, és a dir, els recursos aniran a la Generalitat que podrà utilitzar-los pel que desitgi, ja sigui construir un casino o subvencionar mitjans de comunicació afins.

A l’esquena dels estudiants
Per últim, volem ressaltar que en contra del que ha anat repetint el Secretari General d’Universitats, Antoni Castellà, aquesta pujada de taxes s’ha realitzar sense tenir en compte els representats estudiantils i els sindicats d’estudiants: l’únic contacte que ha tingut l’administració amb els estudiants ha estat a través del CEUCAT, organisme controlat per la mateixa administració i en el que tenen un pes sobredimensionat les universitats privades.

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies