El Govern de Convergència i Unió vol eliminar les eleccions universitàries, convertint els fins ara òrgans democràtics en simples titelles de l’administració. Aquesta mesura...

El Govern de Convergència i Unió vol eliminar les eleccions universitàries, convertint els fins ara òrgans democràtics en simples titelles de l’administració. Aquesta mesura té la intenció de que els màxims representants universitaris siguin nomenats per òrgans interns, el que porta a l’elecció de candidats conservadors. Per tant els nous òrgans serien els següents: el Patronat, que estaria format per 15 membres, la meitat dels quals escollits per la Generalitat, amb capacitat per fixar l’estratègia de la universitat, aprovar-ne el pressupost i nomenar el rector. Alhora, el rector (que presidiria el Consell Executiu) només hauria d’executar les decisions preses al Patronat. Finalment, només hi hauria intervenció estudiantil al Senat, el 20% de membres del qual serien estudiants, essent , però, un òrgan buit de capacitat decisòria.

A més, aquestes mesures són un atac frontal a la pluralitat de la comunitat educativa, deixant relegats els estudiants, que a dia d’avui estan més actius que mai, a òrgans merament consultius. En un país amb un atur juvenil que arriba al 53%, amb una pujada indiscriminada de taxes universitàries o amb increments del preu del transport públic o l’IVA, entre d’altres mesures que dificulten les condiciones de vida dels i les joves de Catalunya, ara CiU vol eliminar la democràcia de les universitats. La intenció és clara: silenciar les veus més crítiques i combatives de tot el sistema, els estudiants.

La igualtat d’oportunitats es ressentirà, ja que si en els dos últims cursos ja han fet patir les conseqüències de la crisi a les classes socials amb menys possibilitats, tenint uns càrrecs designats a dit i immunes dirigint la universitat, serà més fàcil prendre decisions injustes socialment, sense embrutar la imatge d’aquells que les prenen realment: el Govern de la Generalitat.

A l’AJEC diem no a les retallades en democràcia que ens portaran a un sistema universitari no representatiu i el més injust que es recorda. Demanem que CiU tiri enrere la seva proposició no de llei presentada al Congrés dels Diputats, i que els rectors de les 7 universitats públiques de Catalunya és manifestin rotundament en contra d’aquestes mesures. Els estudiants tenim dret a fer sentir la nostra veu, ja que no hi ha Universitat sense nosaltres.

Oriol MartínCoordinador General Àrea d’Universitats

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies