Revolta a les universitats Revolta a les universitats
Revolta estudiantil a la Universitat Pompeu Fabra – Imatges: BTV Notícies L’ofec econòmic que la Generalitat de Catalunya aplica a les Universitats Públiques i... Revolta a les universitats


Revolta estudiantil a la Universitat Pompeu Fabra – Imatges: BTV Notícies

L’ofec econòmic que la Generalitat de Catalunya aplica a les Universitats Públiques i les mesures que els rectors tiren endavant mitjançant els Consells de Govern i amb els suport dels Consells Socials, estan enfonsant les Universitats Públiques de Catalunya i portant a la misèria a centenars de treballadors.

Fins ara 1.200 docents, bàsicament associats, s’han vist afectats per les polítiques d’ajustos i reducció de plantilles dels dos últims anys dutes a terme per la Generalitat. Aquestes mesures venen acompanyades de reduccions salarials i de l’augment d’hores lectives que se’ls ha aplicat als últims anys. Això vol dir condemnar a centenars de persones a la misèria i que la Universitat perdi qualitat docent.

Des d’AJEC rebutgem aquestes mesures que precaritzen la situació laboral dels treballadors o els deixen sense feina i que disminueixen de manera alarmant la qualitat dels nostres estudis. Reduir el dèficit i pagar el deute desmantellant les Universitats Públiques és hipotecar el nostre futur.

Entenent que la comunitat universitària està legitimada per defensar la Universitat, i constatant el menyspreu d’alguns equips de govern envers els Claustres (que aproven pressupostos i mesures d’austeritat via Consells de Govern), defensem la mobilització com a via per visualitzar i defensar les nostre demandes. Aíxi, recolzem les protestes viscudes el dimecres 17 d’abril a diferents Universitats de Catalunya i les que es preveuen a partir d’ara, com la vaga dels dies 25 a 30 d’abril de la UPC. Condemnem la repressió policial que va tenir lloc el mateix dimecres a la tarda a la Universitat Pompeu Fabra i les paraules del seu rector, Josep Joan Moreso, que va comparar els manifestants amb els nazis.

Mentre s’apliquen les retallades que estan destruint la Universitat pública de Catalunya, es planteja, ara ja descaradament, un profund canvi de model. Així, la reducció de facultats o la reforma de la governança del sistema universitari, que pretén eliminar la democràcia i la participació a les universitats i reduir l’autonomia universitària posant aquests centres de coneixement, formació i recerca sota les ordres del Govern de torn. Els rectors, posats a dit per la Generalitat, podran dirigir les universitats sense que la comunitat universitària hi pugui incidir.

D’altra banda, cal recordar que les decisions més dures preses pels rectorats estan passant només per Consell de Govern i evitant el Claustre, en una clara mostra del tarannà de qui governa les universitats del país. Aquesta mesura sembla la manera d’assegurar que l’aprovació dels pressupostos tira endavant i assegurar una majoria que al Claustre, amb una representació més plural, seria incontrolable.

Darrerament veiem com els rectors baixen el cap davant el dogma de l’austeritat, aprovant retallades i acomiadaments sense ni pensar-s’ho. Volen acabar amb la Universitat pública que coneixem. Aquest no és el nostre model i encoratgem als rectors a plantar-se davant les imposicions de la Generalitat i a estar al costat de les reivindicacions de la comunitat universitària. Estem disposats a lluitar fins al final si no rectifiquen.

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies