La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en una roda de premsa que va tenir lloc el passat dimarts 3 de desembre, va atribuir l’estancament general...

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en una roda de premsa que va tenir lloc el passat dimarts 3 de desembre, va atribuir l’estancament general dels resultats de l’informe PISA 2012 a Catalunya a les “diferències socioculturals de l’alumnat i a l’alt percentatge d’estudiants procedents d’altres països…, cosa que no passa en altres comunitats autònomes que han obtingut millor puntuació”.

 Irene Rigau, durant la roda de premsa de valoració dels resultats de PISA / XAVIER BERTRAL

Irene Rigau, durant la roda de premsa de valoració dels resultats de PISA / XAVIER BERTRAL

SOS Racisme Catalunya considera que les declaracions realitzades per la Consellera d’Ensenyament la setmana passada són del tot inapropiades. Posa en dubte la base científica d’aquestes afirmacions i denunciem que malmeten anys d’esforços per promoure el valor de la convivència en la diversitat. Per tant, mereixen una rectificació per part de la Sra. Rigau.

Són afirmacions que lluny de promoure el valor positiu que comporta la diversitat present a les nostres aules; consoliden els prejudicis vers l’alumnat d’origen estranger i dificulten la construcció d’una societat cohesionada.

Som conscients que l’escola pública està patint, els darrers anys, un seguit de retallades pressupostàries que dificulten garantir una educació universal, de qualitat i pública per a tothom. Una reducció de pressupostos que té com a conseqüència, entre altres: menys professionals i menys recursos per poder atendre les necessitats educatives actuals de la societat catalana. I hem de lloar els esforços que els professionals de l’ensenyament estan fent perquè l’alumnat no es vegi perjudicat.

Aquesta realitat, i no la presència de nens i nenes provinents de diferents classes socials o diferents orígens, és la causa real de dificultats dins de les aules catalanes.

I en aquest sentit, considerem imprescindible que des del govern s’articuli un discurs que ajudi a la ciutadania a entendre la casuística de l’informe PISA, així com també els motius i les responsabilitats dels resultats negatius de l’any 2012.

Les respostes senzilles a situacions complexes, com ara la realitat del sistema educatiu, atacant una part de la nostra societat, és un discurs propi de partits o governants populistes i demagogs. I no és digne del Govern de Catalunya ni de la Conselleria d’Ensenyament.

I és per això que demanem que la Consellera Rigau s’excusi de les seves paraules i les rectifiqui. I que treballi per defensar una educació que garanteixi la igualtat de drets i oportunitats, per mantenir l’escola com motor d’ascensor social i donar eines per la construcció d’una Catalunya justa, diversa i igualitària.

Barcelona, 11 de desembre 2013

SOS Racisme Catalunya

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies