El 14 d’Abril de l’any 1931 es proclamà, després dels exitosos resultats dels partits republicans a les eleccions municipals, la Segona República. Les primeres...

republicaEl 14 d’Abril de l’any 1931 es proclamà, després dels exitosos resultats dels partits republicans a les eleccions municipals, la Segona República. Les primeres reformes educatives impulsades pel govern republicà van suposar una autèntica revolució en aquest àmbit, que buscava reduir dràsticament l’analfabetisme existent a l’Estat mitjançant les Missions Pedagògiques, i millorar l’Educació, obrint noves escoles, millorant les condicions laborals dels mestres i augmentant els recursos econòmics i humans destinats a la formació dels nens i joves. Començava una nova etapa de llibertats i millores socials per a les classes populars de l’Estat espanyol.

Aquesta nova realitat acabà el 18 de Juliol de l’any 1936. On mitjançant un cop d’Estat militar dirigit pel Francisco Franco es va intentar derrocar el govern republicà que resistí fins a l’any 1939 en una terrible guerra civil. A partir d’aquell moment començava la dictadura feixista espanyola que aniquilaria sistemàticament a centenars de milers de persones, acabaria amb les llibertats civils i polítiques dels ciutadans i sotmetria a la població a un règim de terror, dirigit per les institucions eclesiàstiques i els militars.

Al 1975, amb la mort del Francisco Franco, el Joan Carles de Borbó com a successor del dictador es convertia en el principal referent per a establir un sistema “democràtic” on canviarien les formes i els actors polítics, però l’essència del sistema es materialitzaria en que els poders fàctics heretessin els privilegis obtinguts durant la dictadura anterior.

Una “democràcia” amb un sistema educatiu públic molt poc finançat, amb una manca important de recursos en el sistema de beques de les universitats, escoles públiques amb molts alumnes i pocs professors. Un sistema educatiu amb un 85% de les escoles concertades dirigides per entitats religioses, que no fomenta l’esperit crític dels estudiants i que no es capaç de garantir un sistema social d’igualtats d’oportunitats.

Avui, després de l’abdicació del rei Joan Carles de Borbó, des de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya reivindiquem la reinstauració de la República com a forma d’Estat. Perquè una vertadera democràcia no pot tenir un cap de l’Estat que no hagi estat escollit pels ciutadans i perquè hem de començar a construir una República popular que ens permeti assolir les transformacions educatives que portem reivindicant durant dècades.

Per tot això des de l’AJEC recolzem la concentració convocada avui a les 20h a la plaça Catalunya per tal de fer sentir a l’Estat que no volem un altre rei hereu del franquisme, i animem a tots els moviments socials a adherir-se i a proclamar que FELIPE, NO SERÀS REI.

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies