El 26 de febrer vaga d’estudiants contra el decret 3+2 El 26 de febrer vaga d’estudiants contra el decret 3+2
El 26 de Febrer tots els estudiants tornem a sortir al carrer per defensar els nostres drets davant l’atac reiterat del Govern del PP... El 26 de febrer vaga d’estudiants contra el decret 3+2
vaga_26-febrer15

El 26 de febrer vaga d’estudiants contra el decret 3+2

El 26 de Febrer tots els estudiants tornem a sortir al carrer per defensar els nostres drets davant l’atac reiterat del Govern del PP contra l’educació pública: ens han retallat els drets, les beques per estudiar a la universitat, han implantat la LOMCE, pugen brutalment les taxes i ara volen tornar a pujar el preu dels graus universitaris aplicant el 3+2.

Aquest cop, i sumat al seguit de reivindicacions que portem a l’esquena i que no estan pas caducades o desactualitzades, ens trobem que el govern utilitza la via anti-democràtica del Decret Llei per aprovar una nova reforma del sistema educatiu, aquest cop a la universitat.

No al 3+2, no a l’encariment de la universitat pública!

El Ministre Wert obre la porta a l’aplicació del model de graus 3+2, és a dir: 3 anys de grau (180 crèdits) i 2 de màster (120 crèdits), com a substitut de l’actual model de 4+1 (240+60 crèdits). Si bé durant les movilitzacions contra el Pla Bolonya es defensava el model 3+2, l’aplicació d’aquest decret ara mateix és contraproduent tant pel sistema universitari com pels estudiants:

  • Primerament, perquè suposa una devaluació del Grau. A cada reforma, les titulacions universitàries de primer nivell (abans llicenciatures o diplomatures, ara graus) perden més valor. Si bé abans qualsevol persona que hagués cursat aquestes titulacions podia demostrar la seva formació per tal d’accedir a llocs de treballs especialitzats, amb aquesta reforma els graus deixen de ser suficients per a exercir un ofici. És a dir, si abans un llicenciat en Dret podia col·legiar-se i dedicar-se a l’advocacia, ara es veu obligat a cursar un màster per tal de fer la mateixa tasca.
  • Alhora, aquest decret genera una situació d’heterogeneïtat del mateix grau entre universitats. Actualment, cada titulació comparteix tant la majoria del contingut com la quantitat de crèdits a totes les universitats. Amb el nou model, cada universitat té la llibertat de decidir quins dels graus que s’hi imparteixen passen al model 3+2 i quins no. Així, ens podem trobar que el Grau en Psicologia podrà ser de 3 anys a la UB i de 4 a la UAB, provocant la creació d’universitats de primera i de segona.
  • En tercer lloc, i lligat a l’anterior argument, aquest model suposa un augment del preu dels estudis, continuant amb la privatització del sistema educatiu universitari. Si l’actual estat dels preus, on un crèdit de grau costa entre 25€ i 40€, i els de màster entre 41€ i 47€, suposa un preu final dels estudis d’entre 8.000€ i 12.000€, que ja és prou escandalós, el model 3+2 augmenta el cost, que pot arribar als 13.000€, depenent de la titulació, fet que dificulta l’accés universal a l’ensenyament universitari.
  • Per últim, el decret obre la porta a l’extinció de graus que consideren poc productius, que no tenen sortida laboral clara segons el mercat econòmic. Això suposa una amenaça, sobretot, per als estudis de lletres.

Des de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya seguim exigint un ensenyament públic, gratuït i de qualitat des de l’escola bressol fins la universitat, passant pels cicles formatius i la formació professional. Per això, l’AJEC convoquem a la vaga estudiantil el proper 26 de Febrer en contra de l’aplicació del model 3+2 en els graus universitaris. Diguem no a les reformes imposades que, lluny del consens, van en contra d’allò que la comunitat educativa considerem essencial: l’accés universal al sistema educatiu i la igualtat d’oportunitats.

MANIFESTACIÓ A LES 12h A LA PLAÇA UNIVERSITAT (BARCELONA)

[su_note note_color=”#e9e9e9″ text_color=”#414141″]Segueix-nos per estar al dia de les reivindicacions:
[/su_note]

RELACIONAT AMB LA VAGA:

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies