Per Lluís Companys, per Catalunya! Per Lluís Companys, per Catalunya!
Avui es commemora el 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys i Jover, l’últim president de la Generalitat de Catalunya en l’època de la... Per Lluís Companys, per Catalunya!

Avui es commemora el 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys i Jover, l’últim president de la Generalitat de Catalunya en l’època de la República. El 15 d’octubre de 1940 a les 6.30h, Companys fou assassinat pel règim franquista per ser el president d’una institució democràtica que representa l’autogovern de Catalunya. Després de la fi de la Guerra Civil Espanyola, els militars colpistes vencedors, encapçalats pel general Franco, van iniciar la persecució i repressió contra els republicans. Un dels casos més visibles fou el del president Companys, qui fou arrestat i entregat a les autoritats franquistes, amb la col·laboració de la Gestapo, quan es trobava exiliat a una França ocupada pels nazis, mentre intentava buscar el seu fill, perdut en mig d’un bombardeig.

És l’únic president escollit democràticament condemnat a mort i executat a Europa, un fet molt greu que cal recordar i pel qual, l’Estat espanyol no ha demanat mai perdó i s’ha negat a anul·lar la sentència i la condemna en temps pòstum.

Des d’AJEC volem recordar el president com un símbol la defensa de l’autogovern de Catalunya, les polítiques socials i els valors republicans, una defensa que també fem com a entitat. Alhora reclamem l’anul·lació de la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, per tal de retornar l’honor a la figura que representa.

Per aquest motiu, avui hem format part dels actes commemoratius que s’han celebrat al Castell de Montjuïc (Barcelona), lloc on es va executar l’assassinat de Companys.

Per Catalunya!
Salut i República!

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies