En contra de la congelació de les taxes universitaries! En contra de la congelació de les taxes universitaries!
La vida de l’estudiant universitari no és fàcil: des del 2012 hem passat d’estar en una situació vulnerable a estar-ne en una crítica. Les... En contra de la congelació de les taxes universitaries!

La vida de l’estudiant universitari no és fàcil: des del 2012 hem passat d’estar en una situació vulnerable a estar-ne en una crítica. Les circumstàncies dels i les estudiants s’han precaritzat encara més per diversos motius.

La baixada de la inversió a les universitats públiques catalanes ha estat del 18% – una xifra molt superior al 12% de la resta de l’Estat-, s’ha implantat el pla Bolonya i, a més, el 2012 es va produir la pujada del 66% de les taxes universitàries, que encara avui dia segueix congelada.

Tot això comporta pagar un 26% del preu total de la matrícula, quan abans es pagava un 10% menys. Aquesta dada contrasta amb el 15% de la mitjana de l’OCDE. Per posar-hi un exemple: un grau universitari com ara Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona té un preu de 2.371€, mentre que a la Universitat de València costa 1.493€ i a la Universitat de Sevilla 757€ l’any. En definitiva, el preu d’un grau universitari a Catalunya és 40 vegades més car que a Alemanya (2.011€ de mitjana davant de 50€).

De fet, el preu d’un màster no habilitant, com són la majoria -excepte els d’accés al professorat, l’advocacia, etc.- ha pujat fins als 4.000€ l’any. A més, en cas que l’estudiant suspengui una assignatura, el preu d’aquest es duplicaria.

La pujada de les taxes universitàries ha provocat que les matriculacions a les universitats catalanes s’hagi reduït un 5%. Tot i això, el Govern va afirmar que la situació es veuria compensada per un fort sistema de beques Equitat. Però segueix existint un gran desconeixement de les beques per part de l’alumnat, ja que no estan prou promogudes i les universitats s’han vist forçades a posar en marxa sistemes propis de beques, com ara la de BK-UB. En definitiva, el sistema de beques i ajudes només representa el 0,11% del PIB a l’Estat espanyol i a Catalunya hi ha una inversió tres vegades inferior a nivell percentual respecta a la resta de l’OCDE.

Des de l’AJEC exigim la reducció del 30% de les taxes, tal com es va aprovar l’any 2017 al Parlament, i l’equiparació als estàndards de l’OCDE en política educativa. A la vegada, també demanem la inversió del 2% del PIB en educació superior per elevar la qualitat docent i la investigadora als centres.

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies