Caminem cap a la #UniGratuïta: per una universitat, gratuïta i de qualitat! Caminem cap a la #UniGratuïta: per una universitat, gratuïta i de qualitat!
L’any 2012 el Govern d’Artur Mas va executar la major pujada de preus universitaris de la història d’aquest país. De la mà d’Antoni Castellà,... Caminem cap a la #UniGratuïta: per una universitat, gratuïta i de qualitat!

L’any 2012 el Govern d’Artur Mas va executar la major pujada de preus universitaris de la història d’aquest país. De la mà d’Antoni Castellà, amb l’ajuda còmplice del “Decreto Wert“, es van augmentar entre un 47% i un 66% els preus de les matrícules universitàries provocant que actualment la universitat pública catalana sigui la més cara de tot l’Estat espanyol i una de les més cares d’Europa. Als preus elevats dels graus també s’ha d’afegir l’augment de preus dels màsters, que juntament amb les despeses de vida, transport i habitatge, necessaris a l’hora d’estudiar, fa que gran part de l’alumnat hagi de compaginar la seva vida educativa amb el món laboral, veient-se així abocat a la precarietat.

El moviment estudiantil portem molts anys reivindicant una baixada dels preus universitaris que enceti el camí cap a l’objectiu final: la gratuïtat total dels estudis i la consecució d’un sistema educatiu completament públic que no exclogui la classe treballadora. Dissortadament, la resposta del Govern no només ha estat ignorar les nostres demandes sinó la posada en marxa de l’aplicació de l’anomenat Decret 3+2, un element de la contrareforma universitària iniciada amb el Pla Bolonya, i que es comença a implementar al sistema universitari català després d’haver estat paralitzat durant dos anys per moratòria del Parlament.

Tot i entenent la dificultat del moment polític català i la situació d’anormalitat governamental sorgida de la convocatòria d’eleccions el 21D mitjançant l’article 155, el Govern català ha de deixar de fer-ho servir com a excusa per desentendre’s de les seves obligacions. Exigim al Govern de la Generalitat, especialment a la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i al vicepresident i titular del Departament d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, que s’apliqui de manera immediata la rebaixa del 30% dels preus universitaris i que aquesta sigui inclosa en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de l’any 2019.

Només mitjançant la unió de tot l’alumnat i del personal acadèmic, podrem aconseguir l’educació que ens mereixem. El moviment estudiantil ha de ser unitari i restar en peu de guerra amb els següents punts directors:

• Avançar cap a la gratuïtat dels estudis universitaris, començant per la reducció del 30% i l’equiparació dels preus de màster i de grau.

• Creació d’un sistema de beques ampliat que elimini les barreres d’accés a la formació superior.

Aturar el procés de mercantilització de l’educació catalana, que ja és notori en situacions com ara les pràctiques obligatòries no remunerades, i altres atacs al sistema com ara l’aplicació sense debat del Decret 3+2.

Signat per l’Associació d’Estudiants progressistes (AEP), l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) i Front d’Estudiants de Catalunya (FDE)

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies