Posicionament de l’AJEC envers l’obligatorietat de cotització a la Seguretat Social de tots els becaris universitaris Posicionament de l’AJEC envers l’obligatorietat de cotització a la Seguretat Social de tots els becaris universitaris
El darrer Consell de Ministres del 2018 va aprovar per reial decret l’obligatorietat de cotització a la Seguretat Social de tots els becaris universitaris,... Posicionament de l’AJEC envers l’obligatorietat de cotització a la Seguretat Social de tots els becaris universitaris

El darrer Consell de Ministres del 2018 va aprovar per reial decret l’obligatorietat de cotització a la Seguretat Social de tots els becaris universitaris, facin pràctiques remunerades o no. Aquesta nova política, que inicialment ha passat desapercebuda pels mitjans de comunicació, és una gran notícia pel conjunt de les estudiants de l’Estat.

Des de l’AJEC considerem que s’ha fet un gran pas endavant, malgrat que encara queda molt camí per assolir el nostre objectiu: aconseguir la prohibició de les pràctiques no remunerades.

Davant de l’anunci, els rectors de les universitats públiques van dur-se les mans al cap alertant de la impossibilitat de fer front a aquest augment de costos i de la possible reducció d’oferta per part de les empreses. En som conscients que un major cost pot suposar un problema per les universitats públiques, que ja de per si estan infrafinançades, especialment en el cas de les catalanes, però aquesta no pot ser l’excusa per oposar-se a la mesura.

Les universitats públiques han de lluitar conjuntament amb l’estudiantat per assegurar les condicions de formació i experiència laboral de la comunitat educativa. No ens ha de fer enrere l’amenaça per part de les empreses de no oferir places per becaris: els hi diuen becaris, però són mà d’obra gratuïta.

L’AJEC volem refermar la nostra condemna taxativa de la contractació d’estudiants en pràctiques sense remuneració; que no només no reben una compensació econòmica, sinó que han d’assumir el cost dels crèdits de pràctiques i el del transport al lloc de treball. Li diuen formació, però no ho hem de confondre: les pràctiques no remunerades són explotació.

En definitiva, des de l’AJEC insistim que cal treballar per aconseguir un sistema de pràctiques que garanteixi els drets de totes les estudiants i que les permeti realitzar-se acadèmicament i laboralment. Malgrat la intenció del Govern central de millorar les condicions laborals de les estudiants, creiem que no és suficient. Això no serà un atenuador per la nostra lluita contra l’explotació laboral en la qual ens trobem.

 

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies