L’AJEC reclama assegurar la igualtat amb millores de les beques a l’estudi L’AJEC reclama assegurar la igualtat amb millores de les beques a l’estudi
El curs 20/21 s’enceta marcat per la incertesa que genera el retorn de l’estudiantat a les aules entre les mesures sanitàries en el camp... L’AJEC reclama assegurar la igualtat amb millores de les beques a l’estudi

El curs 20/21 s’enceta marcat per la incertesa que genera el retorn de l’estudiantat a les aules entre les mesures sanitàries en el camp educatiu. Des de l’AJEC volem reconèixer l’esforç efectuat per l’administració per afrontar una situació desconeguda i per la qual no existeixen solucions màgiques, però també tenim l’obligació i el convenciment de seguir exercint la nostra tasca de defensa i representació de l’estudiantat.

És per això que afrontem amb sensació agredolça les polítiques desplegades en un dels camps que considerem fonamentals en l’educació pública: les beques a l’estudi. Un sistema de beques que ha de ser l’eina que permeti l’accés universal i integrador a l’educació, base d’una societat equitativa i en condicions dignes, especialment en una situació d’inestabilitat econòmica i laboral provocada per la pandèmia. Després d’anys de patir les barreres econòmiques a l’estudi imposades per governs conservadors, tant a nivell estatal com català, no podem permetre que aquestes es perpetrin en un moment crític com és l’actual. Ens trobem davant d’un risc sever de llastrar el futur de les properes generacions, afectant la qualitat de l’educació obligatòria i arribant a privar-les del dret a una educació superior.

En aquest extrem, hem de destacar les visions completament oposades del govern estatal i la Generalitat. 

Per la banda positiva, el passat mes de maig els ministeris d’Educació i d’Universitats van fer públic l’augment de finançament del sistema de beques, augmentant-lo en 400 M€ fins arribar als 1900 M€, i van aplicar una de les principals demandes de la comunitat estudiantil: centrar els criteris d’atorgament de l’ajut en la renda familiar, en uns trams de renda ampliats, en contraposició amb el model anterior que se centrava en el rendiment acadèmic.

Per altre banda, destaca l’actitud passiva i immòbil mostrada per la Generalitat en aquest camp, sense cap signe de canvi en la política del govern. Si bé la situació ja era incerta amb la consellera Àngels Chacón al capdavant, amb el nomenament de l’ultraliberal Ramón Tremosa a universitats, la situació és encara més descoratjadora.

A l’AJEC estem convençuts de la importància de les beques a l’estudi com a eina per revertir desigualtats. Apostem, en una visió de màxims, per un sistema en què prengui importància la beca salari. Un ajut que pal·liï completament els costos d’oportunitat que l’educació post-obligatòria imposa sobre l’estudiantat, i que encara són més greus en un context en què moltes famílies entren en dificultats econòmiques condicionades per l’atur.

Tot i això, des d’un punt de vista pragmàtic i de comprensió de la dificultat del moment, agraïm gestos com els aplicats pel Govern de l’estat en augmentar quantiosament (22 %) el finançament de les beques. És una passa endavant en el camí que construïm cap a un sistema educatiu lliure de desigualtats i fonamentat en la redistribució.

Alhora, l’AJEC també vol proposar una sèrie de mesures que han d’anar de la mà de les ja desplegades, per assegurar-ne l’aprofitament. Reclamem:

  1. El tràmit d’ofici de les beques a l’estudi (MEFP i AGAUR) per tal d’escurçar el temps d’ingrés de l’ajut. No podem permetre que ajuts sol·licitats a l’octubre es resolguin al juny.
  2. Una reforma, per part de la Generalitat, dels requisits de renda de les beques Equitat, ampliant els trams, per tal d’arribar a una part més àmplia de l’estudiantat en dificultats.
  3. La creació d’ajuts extraordinaris, per part de les institucions competents, per pal·liar la bretxa digital i garantir l’accés a equips i connectivitat a totes les etapes educatives.

Associació de Joves Estudiants de Catalunya

Barcelona, 15 de setembre 2020

Podeu trobar el comunicat en format PDF i un pòster amb les reclamacions de l’AJEC als següents enllaços:

Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies