L’AJEC reclama la T-Estudiant L’AJEC reclama la T-Estudiant
La reducció de la mobilitat diària dels joves és un dels efectes tangibles que la pandèmia i les restriccions sanitaries per combatre-la han imposat... L’AJEC reclama la T-Estudiant

La reducció de la mobilitat diària dels joves és un dels efectes tangibles que la pandèmia i les restriccions sanitaries per combatre-la han imposat a l’estudiantat. No només durant el període de confinament sinó també en la desigual tornada a les aules el curs 20/21 amb la condemna a la virtualitat de la formació universitària. 

Ara, aprofitant el moment, i també en paral·lel a l’anunci per part de l’ATM de la posada en marxa parcial de la T-Mobilitat a l’abril d’aquest any (amb un endarreriment de deu anys i per ara només a la primera zona), l’AJEC vol reclamar fermament la posada en marxa d’un nou títol de transport enfocat a la mobilitat estudiantil.

Una mobilitat estudiantil de sentit ampli social i territorialment: agrupant no només l’estudiantat universitari que s’haurà de desplaçar als campus per estudiar quan les mesures ho permetin sinó també l’estudiantat de formació professional, d’educació secundària i de primària i també orientat a la resta de províncies catalanes i a les zones menys densament poblades on el transport al centre educatiu és encara més important. 

La centralitat metropolitana en la integració tarifària deixen l’estudiantat de la resta de províncies de Catalunya fora de la possibilitat de comptar amb un títol integrat de preu reduït per a joves. Quelcom normal com ara la T-Jove per a una estudiant de Barcelona no existeix per a una estudiant lleidatana que s’ha de desplaçar des de la seva localitat fins al campus de la UdL per cursar els seus estudis. 

Encara més, en un moment d’emergència climàtica, en què la transició ecològica s’erigeix com un pilar fonamental de les polítiques dels propers temps, i sota l’influx de la crisi econòmica derivada dels efectes de la COVID, que condueix el jovent cap a la precarietat, considerem més necessari que mai el plantejament d’un títol integrat de transport que fomenti el transport públic entre l’estudiantat i que abarateixi el cost del transport i per tant redueixi les despeses associades a l’estudi. En la lluita per una societat sostenible, el foment de l’ús del transport públic a totes les etapes educatives és i serà una mesura clau. 

Per això, reclamem la T-Estudiant com una mesura per endegar la batalla contra l’emergència climàtica reduint les barreres econòmiques d’accés i una visió territorial més àmplia en la integració tarifària. 

Prenem com a exemple els models tarifaris d’algunes regions europees que disposen de títols integrats de transport de preu reduït associats a l’etapa estudiantil sense detriment d’altres títols específics per a joves. Per aquests motius, amb aquest comunicat l’AJEC vol emplaçar el futur govern de la Generalitat a implantar un nou model tarifari enfocat a l’estudiantat de tota Catalunya.

Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC)

Barcelona, 25 de febrer 2021


Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies