Cridem per la justícia climàtica! – #NoMoreEmptyPromises Cridem per la justícia climàtica! – #NoMoreEmptyPromises
Ens roben el temps. Ens roben el present. Enmig d’una crisi sanitària, social i econòmica, la incertesa del què passarà en el futur segueix... Cridem per la justícia climàtica! – #NoMoreEmptyPromises

Ens roben el temps. Ens roben el present.

Enmig d’una crisi sanitària, social i econòmica, la incertesa del què passarà en el futur segueix deixant inquietuds en una societat on les joves estem sent víctimes de les conseqüències d’aquestes crisis, recordant que l’Estat espanyol té una taxa d’atur juvenil del 40% i que la salut mental afecta especialment al jovent. 

A tot això cal afegir que també ens trobem en plena crisi climàtica que ens està robant el nostre present i el nostre futur. La pandèmia de la COVID-19 ha deixat visible les escletxes de la societat i és per això que cal apostar per un nou model de vida més just i sostenible. 

La crisi climàtica és innegable i posa en perill el futur i la mateixa existència de les noves generacions. És conseqüència d’un sistema social i econòmic que ha apostat més per l’especulació, el creixement econòmic i la contaminació davant dels interessos de la majoria de la gent. Són tan sols promeses buides i solucions falses. No és normal prioritzar el capital de les grans elits per sobre de la vida.

Necessitem un horitzó verd que treballi per una societat més justa. El medi ambient no és prioritari per les administracions públiques. Mentres que aquestes treballen per implantar un model “d’escoles verdes” caduc, no fan una aposta real i contemporània adaptada a les demandes actuals. 

Necessitem que des del Departament d’Educació s’implanti un model d’escoles verdes efectiu. Un model que pensi en la salut davant de la localització estratègica de les escoles dins dels municipis, deixant aquestes dins de grans ciutats envoltades de contaminació. Un model que prioritzi les energies renovables a les energies no renovables, que només fan augmentar el canvi climàtic. 

Per poder realitzar correctament la ventilació creuada, per poder lluitar contra el virus de la COVID-19, s’ha d’encendre la calefacció dins les aules per poder mantenir una temperatura agradable d’estudi. Això només fa que es gasti més combustible, la majoria de vegades no renovable, en la majoria d’escoles. 

Amb aquesta praxi s’ensenya a les estudiants a malbaratar el combustible fòssil i a no cuidar el medi ambient. Una praxi, però, que prové d’anys enrere, causada per la manca de tallers, formacions i xerrades que el Departament d’Educació i les direccions dels centres educatius imparteixen a les estudiants. 

Però el problema el trobem més lluny, el problema resideix en les males gestions dels sistemes de recollida de brossa que ens trobem arreu dels municipis i no fan més que no ensenyar a les estudiants. 

És per això que des de l’AJEC:

  1. Reclamem al Departament d’Educació un nou pla d’escoles verdes, que s’implanti obligatòriament, per poder reduir la petjada ecològica dels centres educatius. 
  2. Reclamem a totes les institucions pertinents una major conscienciació sobre el canvi climàtic i demanem el replantejament en totes aquelles accions que estiguin de les seves mans.
  3. Ens adherim a les mobilitzacions de Fridays For Future i de les entitats ecologistes d’aquest divendres 19 de març.
  4. Demanem a les estudiants ser prudents i a no participar en aquelles mobilitzacions massives i que puguin derivar en un rebrot del virus de la COVID-19. 

El medi ambient és cosa de totes, si no paralitzem el canvi climàtic el món està perdut. És temps d’actuar!

Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC)

Barcelona, 16 de març 2021


Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies