L’AJEC s’adhereix al manifest en “Suport a la Ciència” i reclama al nou govern la creació d’una Conselleria d’Universitats i Recerca L’AJEC s’adhereix al manifest en “Suport a la Ciència” i reclama al nou govern la creació d’una Conselleria d’Universitats i Recerca
Les universitats catalanes es troben en una situació crítica. L’infrafinançament que han patit en els últims 10 anys, agreujat amb la crisi econòmica, social... L’AJEC s’adhereix al manifest en “Suport a la Ciència” i reclama al nou govern la creació d’una Conselleria d’Universitats i Recerca

Les universitats catalanes es troben en una situació crítica. L’infrafinançament que han patit en els últims 10 anys, agreujat amb la crisi econòmica, social i educativa generada per la pandèmia causada per la COVID-19, ha deixat a les universitats catalanes, que havien estat capdavanteres tant a nivell estatal com a nivell europeu, en la ruina absoluta.

Tanmateix no podem parlar de la crisi del sistema universitari sense posar a les estudiants al centre. Hem estat i continuem sent un dels col·lectius més precaritzats de tot el país. Això es deu principalment a tres factors. 

En primer lloc, a les taxes universitàries, que tot haver estat rebaixades fins al 30% per l’anterior govern, sense sumar-li la baixada de forquilles realitzada pel govern espanyol. Si bé és cert que les universitats hi han intentat posar remei en coordinació amb les administracions amb l’enfortiment del sistema de beques, aquests han estat insuficients.

En segon lloc farem esment a la bretxa digital. Des de l’AJEC considerem incomprensible que en un moment en què l’estudiantat és obligat a estudiar telemàticament, no s’estigui maximitzant l’esforç per garantir l’accés a un dispositiu electrònic en condicions ni a una connexió a internet.

Per últim, cal parlar d’un tema incòmode, la crisi de salut mental desencadenada principalment per la situació d’aïllament i solitud que estan patint les nostres joves en l’actualitat. L’ansietat, l’estrès i d’altres enfermetats mentals ens estan afectant a totes nosaltres i les administracions, en concret la Direcció General de Joventut, el PROCICAT i les Conselleries de Salut i d’Innovació i Empresa no estan posant els mitjans necessaris per poder fer front a totes aquestes situacions.

Cal afegir que ara més que mai, la ciència és necessària. La comunitat científica és qui està investigant i ens està avisant de que també ens trobem en una crisi sanitària i climàtica. Així doncs, la ciència és imprescindible i ha de dotar d’uns recursos i d’un finançament digne que puguin desenvolupar de la millor manera la investigació, la innovació i la recerca, i clarament des de les universitats, seus del coneixement.

Per tot això des de l’AJEC diem prou.

Prou d’haver d’esperar. Prou d’haver de dependre d’una conselleria que es centra en la part econòmica i no social. Prou d’ignorar una de les demandes històriques de la comunitat universitària, que és el fet de tenir una direcció política que faciliti la comunicació tant entre les mateixes universitats com amb el govern. 

Ara més que mai necessitem una direcció política forta que aposti, tant econòmicament com políticament,  per la recerca en matèries tals com la justícia climàtica, la perspectiva de gènere, la vacuna per la COVID i tants altres temes cabdals tant per les estudiants com per les joves i la societat  en general. 

Necessitem que el nou govern creï una Conselleria que es dediqui de forma exclusiva a tractar aquells assumptes que afecten al dia a dia les universitàries. En conseqüència d’aquest posicionament, l’AJEC ha signat el manifest “Suport a la Ciència”, un manifest què demana al nou govern de Catalunya que creï aquesta Conselleria que les estudiants venim demandant. Tanmateix posem a disposició de les creadores del manifest “Suport a la Ciència” per encapçalar aquesta lluita totes juntes. La comunitat universitària ha de coordinar-se per aconseguir els nostres objectius.

Finalment, des de l’AJEC ens oferim, un cop estigui constituït el nou govern, a començar a treballar per reivindicar aquelles lluites que han estat abandonades i ignorades tant per les administracions com per les universitats, i esperem que amb sort, amb el futur conseller o consellera d’Universitats i Recerca per poder portar la veu de les estudiants a les institucions des del primer moment. 

Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC)

Barcelona, 16 de març 2021


Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquest espai web utilitza cookies. Més informació

ACEPTAR
Aviso de cookies