La importància de fer el pas! L’experiència d’en Gio al Consell Escolar!

Els valors democràtics del segle XXI posen de manifest la importància de dialogar, decidir i consensuar entre totes les persones d’una comunitat, sigui tota una societat o en una comunitat concreta com és la comunitat educativa.

Sens dubte, tant en els instituts com en les universitats s’està fomentant i promovent aquesta participació en els diversos òrgans de decisió: els claustres universitaris, el consell d’estudiants o de delegades, els consells escolars i les seves comissions, etc.

Potser és un tema infravalorat i poc interessant, però considero que és molt i molt important que les alumnes estiguem presents en aquests òrgans per expressar les nostres i reivindicacions com a estudiants i exposar-les davant de tot el consell escolar, present als instituts, format també per representants del professorat, representants dels pares i les mares, la direcció del centre i representants de l’ajuntament.

El 2018, just quan feia el Batxillerat al nou institut on estudiava, vaig exercir de delegat de classe durant tot el curs i al mes de novembre vaig presentar-me a les eleccions del Consell Escolar del centre. Vaig formalitzar la meva candidatura a la secretaria i em van donar l’aval per presentar-me pel sector de l’alumnat. Per fer una mica de visibilitat a la meva candidatura, vaig dissenyar i fer un cartell promocional sobre cinc propostes sota el lema “Som l’esperança d’un futur!”:

 • Ser la veu de l’alumnat.
 • Per un institut més sostenible.
 • Per un institut actiu, participatiu i solidari.
 • Per un institut lliure d’assetjament escolar.
 • Reivindicar i mobilitzar-nos per la millora de l’educació i l’ensenyament.

Considerava important tractar aquests aspectes. Durant la campanya, vaig enganxar uns quants cartells al vestíbul del centre i a la meva aula, i també vaig compartir el cartell pels xats de WhatsApp. Vaig quedar segon a les eleccions i vaig entrar al Consell Escolar.

Com que el Consell Escolar era un òrgan desconegut per moltes alumnes, els consellers escolars vam fer una crida a totes les delegades de curs que ens fessin arribar propostes, queixes i algunes altres reivindicacions per poder-les presentar a la primera sessió del curs del consell escolar.

Una de les propostes que vaig presentar va ser la proposta d’instal·lar rellotges de paret a les aules. Serà una ximpleria, però també és un benefici perquè no tothom porta rellotge de polsera ni tampoc és necessari encendre el mòbil enmig de classe per veure l’hora. A més a més, un rellotge de paret a classe ens serviria molt per veure l’hora durant un examen i així poder organitzar-nos millor. No creieu? Detalls com aquest poden ser claus.

Aquestes són algunes de les propostes que vaig presentar durant el meu període de conseller escolar (2018-2020):

 • Reciclatge solidari de taps de plàstic.
 • Queixa sobre la falta de reciclatge.
 • Instal·lar un tauler perquè l’alumnat pugui penjar anuncis (venda de llibres, promocions, esdeveniments, etc.).
 • Millora dels vestidors.
 • Queixa de l’estat de les aules del soterrani.
 • Reduir l’ús de paper en general, en especial pels TDR.
 • Fer públic el Pla d’Emergències.
 • Traslladar part de les taquilles a alguna planta superior.
 • Posar sabó als lavabos.
 • Activitats obertes a la Biblioteca del centre.
 • Instal·lar una xarxa de vòlei en un dels patis.
 • Crear la figura de Coordinador de Medi Ambient.
 • Instal·lar un aparcament de bicicletes.
 • Organitzar un fòrum propi de treballs de recerca.
 • Solucionar la massificació de les aules.
 • Incloure al Pla d’Acció Tutorial més continguts d’educació ambiental.
 • Decàleg de l’institut sostenible.
 • Justificació d’absències i de vagues de manera telemàtica.

Per cada convocatòria de consell escolar, també convocàvem prèviament a tot el consell de delegades per parlar d’avisos importants. Algunes d’aquestes propostes van tirar endavant i tot va ser gràcies a l’ajuda del consell de les delegades i de tot l’alumnat per haver contribuït i fer arribar les seves propostes. No perdem res per fer qualsevol aportació i s’ha de prendre com un petit compromís ser consellera escolar. És una experiència enriquidora també perquè interactues amb el professorat, pares i direcció, més enllà de les classes.

És, doncs, un record que m’emporto en la meva etapa de Batxillerat com un dels portaveus de gairebé 1500 alumnes d’un institut. M’ho vaig prendre seriosament i alhora vaig intentar fomentar i activar aquesta participació també com a copresident del Consell de Delegades. Perquè no oblidem que el dret a la participació dins de la comunitat educativa s’ha de garantir i, per això, cal potenciar i promoure molt més aquesta dinàmica democràtica en l’alumnat. Tenim dret a rebre informació, a tenir veu i vot en les decisions que afecten els nostres instituts.

L’AJEC i jo mateix, Gio Gonzales, us animem a fer el pas per defensar els nostres drets estudiantils i contribuir a la millora de les nostres aules, dels nostres instituts i de l’educació pública.

Fes el pas! Fes-te consellera escolar